Ögonlocket
Ögat är täckt av en tårfilm som skyddar ögats celler, smörjer så att öga och ögonlock kan röra sig, och transporterar vatten och näring till hornhinnans yttersta cellager. Tårfilmen består huvudsakligen av vatten, slem och oljor.
På kanten av ögonlocket finns alla tårfilmens komponenter. Det ger goda levnadsvillkor för en rad mikrober, som hårsäckskvalster, bakterier och svamp. Här mynnar hårsäckarna ut som ögonfransarna växer i, och precis bakom fransarna är mynningarna för de talrika oljekörtlarna (de Meibomska körtlarna) som producerar oljorna till tårfilmen. Hårsäckar och oljekörtlar i ögonlocket är optimala bostäder för hårsäckskvalster och bakterier.
Kroppen har ett omfattande försvarssystem (immunförsvaret), som bekämpar mikrober och läker skador efter dem. I de flesta tillfällen kan immunförsvaret upprätthålla en god balans på ögonlockskanten, så att körtlarna får levererat det de ska och ögat täcks av en välfungerande tårfilm.
När det ibland går galet, växer antalet mikrober över den nivå immunförsvaret kan hantera och så bryts den sunda biologiska balansen. Det ger ännu bättre levnadsvillkor för mikroberna, och antalet kan växa ytterligare. Immunförsvaret svarar med att öka
antalet försvarsämnen och det uppstår en blefarit – inflammation på ögonlockskanten.
Det är avgörande för en god och stabil syn att tårfilmen är intakt. Tårfilmen spelar en kritisk roll för hela det arbete ögat utför, så att vi kan se tydligt och skarpt.
Blefarit
Blefarit stör både produktionen och stabiliteten i tårfilmen. Mikroberna förstör de fina oljorna som skulle ha täckt ögat, och de skadar och förstör de Meibomska körtlarna så att oljeproduktionen reduceras eller helt avtar. Tillståndet när de Meibomska körtlarna inte längre kan leverera den olja de ska, har sin egen beteckning – MGD – felfunktion i de Meibomska körtlarna. Om en MGD får lov att utveckla sig över tid, förstörs så mycket körtelvävnad att tårfilmen kommer att sakna olja. Det leder till kroniskt torra ögon.
Bakterier är ofta en medverkande eller utlösande faktor vid blefarit. Inflammation på ögonlockskanten och i ögonfransarna med gula stafylokocker och vaglar är typiska exempel. Hårsäckskvalster (Demodex) har de senaste åren identifierats som en huvudorsak till blefarit. Vi har alla Demodex på huden. Förr trodde man att de inte gjorde någon skada, men nu vet vi att för många Demodex ger kroniska skador på de Meibomska körtlarna, med MGD och torra ögon som följd.
Demodex är nattaktiva. På dagen gömmer de sig nere i körtlarna. Därför upptäcker man sällan själv problemet. Studier visar att omkring en tredjedel av alla vuxna har fler Demodex på ögonlocken än vad immunförsvaret kan hantera.
Ökat antal Demodex upptäcks oftast av din ögonspecialist. Även om du inte har besvär är det viktigt att behandla problemet så att du undgår kroniska skador på de oersättliga Meibomska körtlarna.
Orsaker
• Aktivitetsnivån i hudens fettkörtlar spelar en väsentlig roll för risken för blefarit. I puberteten sker en kraftig ökning och det förbättrar levnadsvillkoren för Demodex. Aktiviteten faller igen, och stiger sedan långsamt med ålder; det samma gör även
mängden av Demodex.
• Hudsjukdomar på eller nära ögonlocken är en annan huvudorsak till blefarit. Vid eksem och torr hud ser man ofta ett förhöjt antal bakterier. Vid rosacea ser man ett ökat antal hårsäckskvalster (Demodex räknas som orsak eller starkt medverkande faktor vid
rosacea).
• En rad förhållanden kan ändra den biologiska balansen i tårfilmen och ögonlocken, och kan öka risken för mikrobblomstring:
• Torra ögon och andra ögonsjukdomar.
• Användning av bildskärm, platta och telefon där vi tonar ner ögats blinkfunktion så att tårfilmen inte förnyas.
• Kontaktlinser.
• Laserbehandling och andra ingrepp i ögonen.
• Tvål och tvålliknande ämnen i rengöringsprodukter och kosmetik.
• Ålder spelar också en roll; antalet Demodex på huden stiger under livet.
• Risken för svampinfektion stiger i de perioder när huden är extra fet.
Behandling
Oavsett om det är Demodex, bakterier eller andra mikrober som ger problem, är behandlingen den samma, nämligen den eteriska plantoljan 4-Terpineol (4TO), som effektivt bekämpar alla mikrober på huden, och är så mild att den även tryggt kan
användas på ögonlocken.
4TO utvinns från australiensisk Tea Tree olja (det är är det aktiva ämnet i Tea Tree olja), men finns även i flera kryddörter och frukter – bla. oregano, muskotnöt, kanel, anis, ingefära och i de flesta citrusfrukter. 4TO är
godkänt som aromämne i livsmedel.
4-Terpineol finns som skum (ilid dex och ilid dex Xtra) som man smörjer ut över ögonlocken, ögonbrynen och huden i hela ansiktet på kvällen. Det ska inte tvättas av utan ska finnas på huden hela natten. För kraftigare effekt kan skummet även användas på morgonen.
För att undgå att det blossar upp igen, kan du använda skummet förebyggande.
Om du primärt vill bekämpa bakterier eller svamp, är en kur på 14 dagar tillräcklig med användning morgon och kväll.
Om du vill bekämpa Demodex, är en kur på 40 dagar nödvändig. Demodex har en livscykel på ca. 20 dagar. För att utrota alla vuxna Demodex och de larver som löpande kläcks, rekommenderas att man använder skummet i 2 fulla livscykler. Alltså
40 dagar. Vid milda problem räcker det med användning på kvällen. Vid omfattande angrepp används skum både på morgonen och kvällen. Vid omfattande angrepp kan det också vara nödvändigt att använda skum i mer än 40 dagar för att komma i mål.