PRT-test (Phenol Red Tread) är en enkel test för att mäta tårkörtelns produktion av tårvätska. PRT-test är en tunn, gul bomullstråd infärgad med fenolröd. Tråden suger upp tårvätska och som reaktion med tårvätskans pH-värde ändrar tråden färg till stark orange-röd färg.

PRT-test är ett bra alternativ till Schirmertest. PRT-testen är snabbare att utföra (20 sekunder mot Schirmers 5 minuter) och de fina bomullstrådarna märks i stort sett inte på ögat.

 

PRT-test är packade i sterila påsar med 2 trådar i varje. Varje tråd är i sin tur inpackade i en påse med påtryckt mätskala.

PRT-testen kan utföras på 2 olika sätt:

Var tråd kan tas ut helt ur förpackningnen, placeras i ögat i 20 sekunder, och avläsas mot den mätskala som är tryckt på baksidan av påsen med de 2 trådarna.

En enklare avläsning får man om tråden ligger kvar i sin lilla påse. Den översta delen av plastsidan vid den streckade linjen är lös och kan rivas av vid perforeringen. Papperssidan viks bakåt också vid den streckade linjen. Sedan placeras trådens ”krok” under det nedre ögonlocket med den lilla påsen hängande kvar på tråden. Efter 20 sekunder lyftes tråden ut och papperssidan viks tillbaka. Nu kan man enkelt läsa av resultatet på den mätskala som är tryckt på papperssidan.

På 20 sekunder skall en normalfungerande tårkörtel leverera 10mm infärgad tråd på PRT-testen. Resultatet avläses utan att den översta, bockade delen tas med.

En förpackning PRT-test innehåller 100 trådar, förpackade i 50 påsar med 2 trådar i varje.

PRT-test är en medicinteknisk produkt.

PRT-test produceras av Tianjin Jingming New Technological Development Co, Ltd i Kina.