Cliradex är våtservetter med 4-Terpineol (4TO) utvunnet ur Melaleuca alternifolia, australiensisk Tea Tree. 4TO är speciellt effektiv för att bekämpa hårsäckskvalster, Demodex, den primära orsaken till ögonlocksinflammation (blefarit) och med det följande ostabil tårfilm och torra ögon.

Läs mer om Demodex här.

Cliradex fördelas på huden. Vid milda besvär räcker det med att behandla en gång dagligen (strax innan man går i säng). Vid svårare tillfällen behandlar man både morgon och kväll.

Demodex har en livscykel på ca. 20 dagar från ägg till larv till vuxen. För att utrota Demodex i alla stadier inklusive de ägg som ligger nere i körtlarna, behandlar man dagligen i 40 dagar.

Efter de 40 dagarna bör man fortsätta med förebyggande behandling 1 – 2 gånger i veckan.

Det är viktigt att man använder Cliradex på ett korrekt sätt:

Skölj ansiktet med ljummet vatten. Undvik tvål och schampo. Avlägsna eventuella beläggningar på ögonfransarna och på huden med EyeLid Wipes.

Tvätta händerna.

Öppna en Cliradex foliepåse vid markeringen i toppen, tag ut sevetten, veckla ut den helt och håll den längs med fingrarna.

Slut ögonen helt, utan att knipa samman ögonlocken.

För servetten över de slutna ögonlocken och över huden omkring ögonen med en sidlängs rörelse från näsan och utåt tre gånger utan att pressa hårt mot huden:

  • Första gången från ögonvrån vid näsan och ut över ögonlocken
  • Andra gången över ögonbrynet
  • Tredje gången över huden på kinden under ögat

Vänd servetten om på den motsatta sidan och byt hand. Repetera på det andra ögat.

Håll ögonen slutna en minut medans huden torkar

Undvik att skölja eller tvätta det behandlade området fram till nästa behandling.

Cliradex har en kraftig lukt av menthol/kamfer/ädelträ när den avdunstar.

Det är inte ovanligt att känna en stickande/svidande känsla i huden, speciellt under de första behandlingarna. Det reduceras i takt med att behandlingen fortskrider.

 

Våtservetter med 4-Terpineol utvunnet ur Melaleuca alternifolia, australiensisk Tea tree.

En förpackning innehåller 20 servetter. Vid milda tillfällen ska du använda 2 förpackningar, vid allvarliga tillfällen 4 förpackningar.

Cliradex är fri från konserveringsmedel och andra skadliga kemikalier.

Cliradex är en medicinteknisk produkt.

Producent: BioTissue Inc i USA. www.biotissue.com

Australiensisk Tea tree olja är traditionellt använt till behandling av sår och infektioner, men är olämpligt till behandling av Demodex i ögonens omgivningar. Tea tree olja är endast effektivt mot Demodex vid en koncentration på 50% eller högre och i den koncentrationen är Tea tree olja skadligt att få i ögat.

Forskare vid Bascom Palmer Eye Institute i Miami (USA’s ledande ögonsjukhus) och BioTissue Inc. har testat alla huvudbeståndsdelarna i Tea tree olja och bevisat att 4TO, är väsentligt mer effektivt mot Demodex än Tea tree olja, också vid mycket lägre koncentrationer.

Härmed är det möjligt att tillverka en effektiv behandling till området kring ögonen.